Onderzoek naar de fibronectinetest bij vrouwen met een dreigende vroeggeboorte

De Europese Fibronectine Studie (EuFis)

 

Het komt vaak voor dat zwangere vrouwen klachten hebben die lijken op weeŽn lang voordat ze zijn uitgerekend (premature contracties). Als het inderdaad vroegtijdige weeŽn zijn waardoor de bevalling op gang komt, moet de zwangere worden opgenomen en vaak worden behandeld met weeŽnremmers of een medicijn dat de longrijping van de baby versnelt. De meeste klachten van vroegtijdige contracties lijden gelukkig niet direct tot een vroeggeboorte.

 

De is niet altijd duidelijk voor de arts of de vroegtijdige contracties lijden tot een vroeggeboorte of niet. Om dit te onderzoeken kan de lengte van de baarmoedermond gemeten worden met een vaginale echo (cervixlengte). Ook kan gevoeld worden of er ontsluiting is van de baarmoedermond (vaginaal toucher). Ondanks deze twee testen worden vaak onnodig veel vrouwen opgenomen en behandeld en hierdoor erg ongerust gemaakt.

 

De kwantitatieve fibronectinetest is een nieuwe test. Deze test kan mogelijk beter onderscheid maken tussen vrouwen die wel of geen verhoogd risico hebben op een vroeggeboorte. De fibronectinetest wordt uitgevoerd door met een wattenstokje wat vaginale afscheiding af te nemen en hieruit de hoeveelheid van het eiwit fibronectine te bepalen. In het EuFiS onderzoek willen we de kwantitatieve fibronectinetest vergelijken met de cervixlengtemeting en het vaginaal toucher. Aan dit onderzoek doen meerdere ziekenhuizen in Europa mee.

 

Literatuurlijst
http://www.biomedcentral.com/1471-2393/9/38

 

Meer informatie over dit onderwerp

http://www.studies-obsgyn.nl/home/page.asp?page_id=1187

 

Contactinformatie over dit onderwerp
Jolande Vis, arts. AMC / LUMC, j.y.vis@amc.uva.nl/