Onderzoek naar reactie van de eierstokken in een gestimuleerde cyclus bij IUI

Onderzoek naar de voorspellende waarde van hormonen op de reactie van de eierstokken bij inseminatie in een mild gestimuleerde cyclus: PRORAILS onderzoek.


Verminderde vruchtbaarheid kan verschillende oorzaken hebben.

In de praktijk is er niet altijd sprake van één duidelijke reden, maar betreft het vaak een combinatie van factoren. Zowel de beweeglijkheid als het aantal zaadcellen kan bij de man verminderd zijn, of het baarmoederhals-slijm kan ondoordringbaar zijn voor zaadcellen (bijvoorbeeld vanwege een te hoge zuurgraad). Indien er voor de verminderde vruchtbaarheid geen verklaring is gevonden, blijkt intra uteriene inseminatie (IUI) een goede behandeling te zijn. (1)

In de natuurlijke situatie komt na een zaadlozing in de vagina het sperma met de
zaadcellen in de buurt van de baarmoedermond. Via het slijm van de baarmoedermond komen de zaadcellen via de baarmoederholte in de eileiders, waar de bevruchting van een eicel kan plaatsvinden. Intra-uteriene inseminatie biedt een mogelijkheid om zwanger te worden als dit op de natuurlijke manier (nog) niet gelukt is. Intra-uteriene inseminatie betekent letterlijk het inbrengen  van zaadcellen in de baarmoeder. De cyclus wordt bij een  IUI-behandeling zorgvuldig gevolgd. Door IUI wordt de ontmoetingskans tussen de eicel(len) en zaadcellen bij de eisprong(en) vergroot.

Voorafgaand aan de IUI-behandeling wordt middels de toediening van hormonen de rijping van de follikel(s) of eiblaasje(s) bevordert. Dit kan een hogere kans op zwangerschap geven. Stimulatie van de eierstokken met de bedoeling dat er in plaats van één, twee à drie eiblaasjes zich gaan ontwikkelen. Hiervoor worden gonadotrophines (FSH/LH, Menopur®)toegediendvia onderhuidse injecties. De stimulatie zal worden afgesloten met de zogenaamde Pregnyl®-injectie (2 ampullen van 5.000 IE, totaal 10.000 IE hCG). Dit prikken kunt u zelf leren.

Het zaadmonster ondergaat in het laboratorium een bewerking (centrifugeproces in combinatie met een soort filter). Deze procedure heeft als doel het selecteren van de beste zaadcellen uit het zaadmonster voor de inseminatie. IUI is alleen zinvol als er na bewerking meer dan 1 miljoen beweeglijke zaadcellen zijn overgebleven.

Een inseminatie vindt één keer per cyclus plaats. De inseminatie zelf is een kortdurende, poliklinische verrichting. Er wordt een spreider of speculum in de vagina ingebracht, zodat via de baarmoederhals een dunne katheter in de baarmoeder kan worden gelegd. De zaadcellen, geconcentreerd in een klein volume en opgezogen in de katheter, worden via het langzaam leegduwen van een spuitje in de baarmoeder gebracht.(2)

De kans op een zwangerschap bij IUI is ongeveer 1 op de
10 behandelingen. Na zes behandelingen is de kans dat u zwanger
bent geraakt, ongeveer 25 tot 35 procent. (3)

U kunt voor IUI in aanmerking komen in de volgende situaties:
- de kwaliteit van het zaad is minder dan normaal
- het aantal zaadcellen is minder dan normaal
- u hebt maximaal drie jaar onbeschermde gemeenschap
gehad, maar u bent niet zwanger geworden; een
duidelijke oorzaak is niet gevonden
- het slijm van de baarmoedermond blijkt van minder
goede kwaliteit te zijn.

Na de IUI zijn er zijn geen bijzondere maatregelen nodig.
Wanneer u niet zwanger bent geworden, krijgt u 12 tot 14
dagen na de IUI een menstruatie. Bent u over tijd, dan kunt u
ongeveer drie weken na de dag van IUI een zwangerschapstest
doen.

Literatuurlijst
 [1] Nelen WDLM. Landelijke netwerkrichtlijn subfertiliteit NVOG. 2010.
[2] Schats R. NVOG richtlijn: IUI, intra- uteriene inseminatie. versie 1.0. 1999.
[3] Ovarian stimulation protocols (anti-oestrogens, gonadotrophins with and without GnRH agonists/antagonists) for intrauterine insemination (IUI) in women with subfertility.Cantineau AE, Cohlen BJ, Heineman MJ. Cochrane Database Syst Rev. 2007

Meer informatie over dit onderwerp

http://www.studies-obsgyn.nl/home/page.asp?page_id=1334

Contactinformatie over dit onderwerp
Drs M. M. Bloemendal
Isala Clinics Zwolle
Dr van Heesweg 2
PO Box 10400
8000 GK Zwolle
email: m.m.bloemendal@isala.nl  
tel: 038-4247506


Gerelateerde termen
Gonadotrofines
Subfertiliteit