Onderzoek voorspellen van vroeggeboorte

Onderzoek naar de effectiviteit van de 'fibronectine'test om te weten of een zwangere vrouw met dreigende vroeggeboorte behandeld moet worden: het APOSTEL-I onderzoek.

 

Vroeggeboorte

Een normale zwangerschap duurt ongeveer 40 weken. Maar ongeveer 8% van de kinderen wordt geboren voor 37 weken zwangerschap, er dan is er sprake van een Vroeggeboorte. [1]  Als vrouwen een vroeggeboorte krijgen, begint dat vaak met vroegtijdige weeŽn. Als er dan ook veranderingen zijn van de baarmoedermond spreken we van een 'dreigende vroeggeboorte'.

 

Normale behandeling

Momenteel worden vrouwen met een dreigende vroeggeboorte voor 32 weken zwangerschapsduur overgeplaatst naar een perinatologisch centrum. Deze vrouwen worden behandeld met corticosteroiden (om de longrijpheid van het kind te versnellen) en weeŽnremmers (om de bevalling uit te stellen). Toch blijkt dat de bevalling vaak niet doorzet, en dus dat de behandeling en opname misschien niet nodig was (waren) geweest.

 

Fibronectinetest

In de laatste jaren zijn is er veel onderzoek gedaan naar de Fibronectine test [2] en de lengte van de baarmoedermond ('Cervixlengte') bij vrouwen met een dreigende vroeggeboorte. De fibronectinetest lijkt op een uitstrijkje; er wordt met een wattenstaaf in de fornix posterior (dus achterin de vagina) vaginale afscheiding afgenomen. De test wordt vaak direct op de verloskamers geanalyseerd. In een normale zwangerschap zit er ook fibronectine in de vaginale afscheiding, alleen in een veel lagere concentratie. De lengte van de baarmoedermond wordt vaak gedaan (gemeten/bepaald) door met de vingers te voelen hoe lang de baarmoedermond is. Het blijkt dat deze beide tests goed kunnen voorspellen of vrouwen ook echt een vroeggeboorte krijgen.  Het gebruik van ťťn van deze testen (of van hun combinatie) zou dus onnodige behandelingen van deze vrouwen kunnen voorkomen.


 


APOSTEL-I  onderzoek

In het APOSTEL-I onderzoek wordt gekeken of we met de fibronectinetest kunnen bepalen of vrouwen met dreigende vroeggeboorte wel of niet moeten behandelen. Een fibronectinetest kan een positieve of een negatieve uitslag geven. Omdat vrouwen met een negatieve fibronectinetest sowieso een zeer kleine kans hebben om binnen een week na de test te bevallen, is het misschien niet nodig om met weeŽnremmers te beginnen. Binnen de APOSTEL-I studie willen bij 660 vrouwen met vroegtijdige weeŽn de fibronectine-test afnemen. Daarna willen bij 220 vrouwen met een dreigende vroeggeboorte en een negatieve fibronectinetest onderzoeken of weeŽnremmers zinvol zijn.

 

Literatuur

 

[1] Stichting Perinatale Registratie Nederland. Perinatale Zorg in Nederland 2007. Utrecht: Stichting Perinatale Registratie Nederland, 2009.

[2] Honest H, et al. Accuracy of cervicovaginal fetal fibronectin test in predicting risk of spontaneous preterm birth: systematic review. BMJ 23, 2002.

[3] Sotiriadis A, Papatheodorou S, Kavvadias A, Makrydimas G. Transvaginal cervical length measurement for prediction of preterm birth in women with threatened preterm labor: a meta-analysis. Ultrasound in Obstetrics and Gynecology;35(1):54-64

 

Meer informatie over dit onderwerp

http://www.studies-obsgyn.nl/apostel1

 

Contactinformatie over dit onderwerp

Jolande Vis

Arts-onderzoeker AMC Amsterdam

apostel1@studies-obsgyn.nl


Gerelateerde termen
Cervixlengte
Fibronectine test
Vroeggeboorte