Gonadotrofines

Hormonen die leiden tot de eisprong

  “Wat zijn gonadotrofines?”
Gonadotrofines zijn hormonen die worden geproduceerd door de hypofyse, een klier die als aanhangsel onder de hersenen hangt. Deze wordt op zijn beurt 'gestuurd' door de hypothalamus, a.h.w. de 'thermostaat' van de hersenen. Gonadotrofines zijn te onderscheiden in FSH (Follikel Stimulerend Hormoon) en LH (Luteïniserend Hormoon) en hCG (Humaan Choriogonadotrofine). Het FSH leidt tot groei van de eiblaasjes, het LH tot de laatste uitrijping en tot de eisprong en hCG is het hormoon dat geproduceerd wordt in de zwangerschap.

Bij de behandeling met Gonadotrofines is na 1 jaar 60% van de vrouwen zwanger. Na 2 jaar behandelen is 80% van de vrouwen zwanger

Voorbeelden van gonadotrofines zijn: Menopur®, Puregon® of Gonal-F®.

” Hoe werkt een behandeling met gonadotrofines?”
Het doel is één eiblaasje (follikel) te laten uitrijpen. Dit gebeurt met geringe hoeveelheden Gonadotrofine. Dit zijn follikelstimulerende hormonen, die u zichzelf dagelijks toedient vanaf de menstruatie. Door middel van vaginale echo’s wordt de groei van de follikel (waarin de eicel zich bevindt) gecontroleerd. Zodra de follikel groot genoeg is, wordt een ander hormoon, het HCG (= Pregnyl®) toegediend. Dit hormoon zorgt voor de eisprong. Op de dag van de Pregnyl® en de dag erna adviseren wij u gemeenschap te hebben.
De kans op een meerlingzwangerschap is bij het gebruik van gondadotrofines licht verhoogd.

Meer informatie
http://www.ivf.nl/gonadotrofines.html

Patiëntenverenigingen:
www.freya.nl
Gerelateerde pagina's
PRORAILS onderzoek